Fotbollens syfte är relativt enkelt om man bryter ner alla regler och lagar; att göra fler mål än motståndaren. Detta är det enda sättet att vinna en match oavsett vad som händer under matchens gång och vad spelarna har presterat de 90 minuterna plus tilläggstid.

I eget straffområde får endast målvakten använda händerna för att stoppa skott eller fånga bollen. Övriga spelare får endast använda fötterna i straffområdet, vilket är 16 meter från mål. Tar en spelare med handen i straffområdet får motståndarlaget en straff. Denna skjuts av valfri spelare som befinner sig på planen (även målvakt har rätt att skjuta en straff). Straffen skjuts från 11 meter och alla övriga spelare måste befinna sig utanför straffområdet i det ögonblick straffen skjuts. Målvakten, vars uppgift är att rädda straffen, måste stå på linjen i det ögonblick då straffen skjuts. Om någon av spelarna eller målvakt inte följer det kan domare blåsa för att straffen ska läggas om. Detta kan i princip ske oändligt många gånger tills domaren dömer att straffläggningen har gått regelrätt till.

Alla matcher spelas under 90 minuter, 45 minuter per halvlek. Utöver dessa minuter lägger domaren till tilläggstid efter varje halvlek. Tilläggstiden är beroende av de händelser som har skett under halvlekens gång. Det som kan avgöra längden på tilläggstiden är; antalet byten, skador eller andra oförutsedda händelser. Om matchen som spelas är en sådan typ där ett lag måste åka ut och ett lag gå vidare, exempelvis mästerskap eller diverse turneringar, kan matchen gå till förlängningen. Är det oavgjort efter 90 minuter plus tilläggstid blir det förlängning som varar i 30 minuter; 15 minuter, en kort vila och sen 15 minuter till. Om det fortfarande är oavgjort efter dessa 30 minuter går matchen till straffar. 5 st spelare ur vardera lag skjuter varsin straff. Om det är oavgjort efter dessa, fortsätter man skjuta 1 straff till per lag, ända tills man får ett avgörande.